IPARD III Programı 6.Başvuru Çağrı Dönemi Kapsamındaki LEADER Yaklaşımı Tedbirinden, hazırlamış oldukları “Yerel Kalkınma Stratejileri’’ ile Aydın İl Koordinatörlüğümüze başvuru yapan, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ‘’Yerel Kalkınma Stratejileri’’ onaylanan ve desteklenmeye hak kazanan Yerel Eylem Grubu Derneklerimizle tamamı hibe olarak tahsis edilecek projeleri için sözleşmelerimizi imzaladık.
Kamudan sivil toplum kuruluşlarına, kadınlardan gençlere kadar birçok paydaşın yer aldığı Yerel Eylem Gruplarımız (YEG) aracılığıyla bağlı bulundukları ilçelerin potansiyelini ve ihtiyaçlarını esas alarak organize edilecek eğitim, bilgilendirme çalışmaları, küçük ölçekli projeler gibi yerel halkın sosyoekonomik seviyesini geliştirici yerel kalkınma stratejisiyle uyumlu faaliyetleri için 5 yıl boyunca Yerel Eylem Gruplarımız, AB-Türkiye eş finansmanı ile tamamı hibe olacak şekilde desteklenecektir.
IPARD III Programı 6. Başvuru Çağrı Döneminde, LEADER tedbiri kapsamında, TKDK Aydın İl Koordinatörlüğüne Yerel Kalkınma Stratejisi ile başvuru yapan üç Yerel Eylem Grubumuzun Stratejisi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. AB-Türkiye eş finansmanı ile tamamı hibe olarak tahsis edilen bütçeler için ilk olarak;
Buharkent Yerel Eylem Grubu ile 11 milyon 450 bin 460 TL’lik projenin sözleşmesi, TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR ve Buharkent YEG adına Buharkent Belediye Başkanı ve Buharkent YEG Derneği Başkanı Mehmet EROL arasında imzalandı.
İkinci Sözleşmemiz Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan TEMİZ’ in katılımları ile gerçekleşti. Yenipazar Yerel Eylem Grubu ile 11 milyon 450 bin TL’lik projenin sözleşmesi, TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR ve Yenipazar YEG adına Yenipazar Yerel Eylem Grubu Başkanı Elif Meryem YURDAKUL ŞİPAL arasında imzalandı. Sözleşme imza etkinliğine ayrıca, Yenipazar YEG Başkan Yardımcısı Hacer BODEN, Yenipazar Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin CEBECİ, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Yakup EZBER, Yenipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erkan KASIRGA, Yenipazar Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili Bircan DENKSARAN, Yenipazar Şöförler Odası Sekreteri Aygül BAYRAKTAROĞLU,
Yenipazar ve Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Temsilcisi Ertuğrul ATEŞ katılım sağladı.
LEADER Yaklaşımı Tedbirimizin diğer bir sözleşmesi de Muğla İli Kavaklıdere İlçesinde faaliyet gösteren Yerel Eylem Grubu Derneği ile gerçekleştirildi. Bakır Yerel Eylem Grubu Derneği ile 11 milyon 450 bin 460 TL’lik projenin sözleşmesi, TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR ve Bakır YEG adına Kavaklıdere Belediye Başkanı ve Bakır YEG Derneği Başkanı Mehmet DEMİR arasında imzalandı.
İmzalanan sözleşmelerle birlikte;
· Kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi,
· Yerel iş birliği ağlarının güçlendirilmesi,
· Kırsal yaşam kalitesinin artırılması,
· Yerel kapasitenin geliştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Yerel Kalkınma Stratejileri çerçevesinde üç yerel eylem grubumuzla da yöreye özgü kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, yerel, doğal ve kültürel kaynaklara dayalı kırsal turizm ile el sanatları ürünlerinin geliştirilmesi, topluluğun sosyokültürel yaşamının geliştirilmesi ve yerel örgütlerin, derneklerin desteklenmesine yönelik bir dizi faaliyet gerçekleştirilecek.
“Kırsalda Kalkınmanın Anahtarı Yerelde İş Birliği”
TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu AKAR, imza törenleri sonrasında yaptığı değerlendirmede LEADER yaklaşımının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“LEADER yaklaşımı, kırsal kalkınmada yerelin söz sahibi olduğu, katılımcı ve sürdürülebilir bir kalkınma modelidir. Bu kapsamda imzaladığımız sözleşmelerle Aydın’ın Buharkent ve Yenipazar ilçeleri ile Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yerel potansiyeli harekete geçirecek önemli bir süreci başlatmış bulunuyoruz. Yerel Eylem Gruplarımız aracılığıyla tüm paydaşlarımızla kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesini, sosyal yapının güçlenmesini ve yaşam kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz.”
“Bu Destekler Yalnızca Hibe Değil, Bir Kalkınma Modelidir”
AKAR, IPARD III Programı kapsamında sağlanan desteklerin yalnızca mali bir katkı olmadığını vurgulayarak,
“Bu destekler; kırsalda iş birliğini, ortak aklı ve yerel inisiyatifi güçlendiren, yönetişim felsefesini ortaya koyan bir kalkınma anlayışını temsil etmektedir. İlçelerimizin hazırladığı “Yerel Kalkınma Stratejileri” doğrultusunda faaliyetleri hayata geçirecek olan YEG
derneklerimiz aynı zamanda diğer AB, ulusal, Uluslararası fonları da takip ederek ilçelerimize farklı projeler kazandırmada öncü olacaklardır. TKDK olarak kırsal alanlarımızın sürdürülebilir kalkınması için yerel aktörlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: