Yüksek Öğretim Sınavı sonuçları belli oldu. ÖSYM sınav sonuçları sonrası test NET ortalamalarını açıkladı. Türkçe 40 soruda 21,4 net / Sosyal Bilimler dersinde 20 soruda 9 net / Temel Matematik 40 soruda 7,9 / Fen Bilimleri 20 soruda 3,4 / AYT Matematik dersinde 40 soruda 5,5 net ortalamaları ile liste sürüyor.
Durum hiç de iç açıcı değil. Puanlarımız belli oldu ,sıralamalarımızı gördük şimdi sıra tercih listemizi hazırlar iken yapacaklarımızı hatırlayalım istedim.
Öncelikle ÖSYM tercih kılavuzu ayrıntılı incelenmeli. Özel koşullar titizlikle değerlendirilmelidir.
Sonrasında mezun olduğumuz okul , üniversite hazırlık ve yetiştirme kursları veren kurumlara başvurup ; puan türü , sıralamadaki yerimiz , gitmeyi planladığımız bölümler ve puan aralığındaki aynı türden öğrencileri alan üniversite ve bölümlerin tamamını gösteren TERCİH EDEBİLECEĞİMİZ bir listeyi hazırlatıp ailecek değerlendirme çalışmalarını yapılmalıdır. (TERCİH ROBOTU )
Üniversitenin yakınlık uzaklık durumu, aynı bölümdeki geçen seneki son öğrencinin sıralaması ve puanı , ekonomik şartlarımıza uygunluğu, yurt ve barınma durumları , hatta özel üniversitelerdeki maddi olanaklar , bursluluk oranları ve şartları ayrıntılı bir çalışmadan geçirilmeli, listede bazı okulların üstü çizilip kararsızlıklar minimuma indirilmelidir.
Ekonomik durumu elverenler , öğrencileri ile beraber gidebildikleri kadar çok üniversiteyi ziyaret etmeli. Her üniversitenin her bölümünün ayrı ayrı anlatıldığı, iş imkanlarının konuşulduğu, hatta bazılarında bölüm mezunlarının kendi kariyer süreçlerini bizzat anlattıkları ÜNİVERSİTE TANITIM GÜNLERİ ziyaret edip , kafalarındaki sorular giderilmelidir Bu ziyaretlerin birçok belirsizliği giderip üniversitelere bakış açımızı tamamen değiştirdiğine defalarca tanık oldum.Sırf üniversiteye gitmiş olmak için tercih yapılmamalı , ilgimizi çekip bilerek ve isteyerek gidip eğitim alacağımız , mezuniyet sonrası iş imkanlarının değerlendirildiği üniversite bölümleri tercih edilmelidir.
Başarı sıralaması şartı olan tıp fakültesi ,diş hekimliği , hukuk , mimarlık , öğretmenlik ve mühendislik bölümleri ayrıntılı incelenmeli, bu bölümleri hedefleyen öğrenciler planlamalarını çok dikkatli yapmalıdırlar
Ekonomik durumu elverenler bu sıralamayı yurt dışındaki üniversitelere giderek çözseler de , ÖSYM sıralama şartı bulunan bölümlerden alınan yurt dışı diplomalarında denklikte bazen problem oluşabilmektedir.
Kafanızda liste netleştiğinde mutlaka bir rehber öğretmen gözetiminde mümkünse aile ile birlikte tercih yapılmalı , şifreler asla 3. Şahıslara bırakılmamalıdır. Çevrenin baskıları ile son dakikada bazen öğrencilerin bazen velilerinin yaptığı tercih değişiklikleri onlarca öğrencinin farklı üniversitelere kayıt yaptırmak zorunda kaldığı , istemedikleri üniversiteye gittikleri , gitmeyenlerin bir sonraki sınav ve tercih durumunu olumsuz etkilediğine tanık olduk. Aman dikkat .
Tüm bunlara rağmen sıralamanız , puanınız diğer şartlar uymaz ise planlamalar bir sonraki yıla bırakılmalıdır.
Bütün öğrencilerimize ve ailelerimize kolaylıklar diliyorum.
Aslında üniversiteler önündeki yığılmalar Milli Eğitim Bakanlığı , ÖSYM , üniversitelerle yapılacak ayrıntılı bir çalışma ile giderilebilir.
Çocuğun okula adımını attığı ilk andan mezun olduğu orta okulda da devam eden 8 yıl boyunca bütün davranışlarının incelendiği , başarılarının gözlendiği , etkinlik , sosyal aktiviteler ,okul içi ve dışı tüm yaptıkları , aile ve çevresi ,öğretmenler kurulu ve aile birliği ile birlikte yapılacak çalışma sonrası bu çocuk sanat eğitimi almalıdır , bu öğrenci teknik eğitim almalı bazı öğrenciler sosyal bilimlerde eğitilmeli, çeşitli alanlardaki yeteneklerine göre spor liselerinde geliştirilmeli türündeki bir rapor ile yönlendirildiğinde
a) Liselerde yığılma olmaz.
b) Teknik eğitime yönlenen öğrenciler meslek sahibi olmakta. Lise bitiminde branşında çalışarak , geleneksel usta çırak ilişkisi ile üretime katılmalı ,isteyenler yüksek bölümlerine de devam edebilmeli
c) Üniversite eğitimi için yola çıkanlarda belirli bir seviye ile eğitimlerini sürdürmelidir. Böylelikle ilgisini çeken alanlardaki sınav ortalamaları çok daha yukarılara kendiliğinden çıkacak, aynı sınıfı paylaşıp farklı hedefleri olan öğrencilerin birbirlerini olumsuz etkilemeleri ortadan kalkacaktır.
d) Güzel sanatlar sosyal bilimler liselerine özel ilgisi olan öğrenciler yönlendirilebilecektir. (Keza spor liseleri)
Ancak YÖNLENDİRME RAPORLARI hiçbir zaman dikkate alınmadığı için yığılmalar olmakta , başarı seviyeleri düşündürücü boyutlara ulaşmaktadır.
Eğitimin seviyesi diploma vermekle değil, kaliteyi yükseltmekle , çocuklarımızı ilgi alanlarına göre daha iyi yetiştirmekle olacaktır.
Tuncay AYAS
GÜNCEL
Yayınlanma: 19 Temmuz 2024 - 16:36
HANGİ ÜNİVERSİTEYİ TERCİH EDELİM
GÜNCEL
19 Temmuz 2024 - 16:36
İlginizi Çekebilir