Bu yıl 18. Düzenlenen Buharkent Taze İncir Festivali yoğun katılıma sahne oldu. Buharkent’te gerçekleştirilen festivale Aydın Valisi Yakup Canbolat, Buharkent Kaymakamı Abdullah Emre Özefe, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ömer Özmen ve Seda Sarıbaş, ADÜ Rektörü Bülent Kent, AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya ve protokol üyeleri katıldı.
Buharkent Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen festival öncesi protokol üyeleri mehteran ile birlikte kortej halinde yürüyüş gerçekleştirdiler.
Daha sonra Cumhuriyet Meydanına gelen Heyet burada tören alanına geçti. Tören alanında Saygı duruşu ve istiklal marşı ile Taze İncir Festivali başladı.
Folklor ekibi ve mehteranın gösterileri ile devam eden festival etkinlikleri Protokol konuşmaları ile sürdü.
İncir bizim yaşam biçimimizdir
Festivalin açılış konuşmasını Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol yaptı. Erol Konuşmasında Aydın’da Taze incir festivalinin her yıl geleneksel hale getirildiğini ve tek incir festivali olarak Buharkent’te yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi. “Bugün bizim için gurur günümüz. Büyük bir mücadelenin sonucunda başarı elde ettiğimiz, zafer kazandığımız bir eserin açılışını yapıyoruz. Ayrıca her yıl düzenli olarak yaptığımız taze incir festivallerinin 18. Gerçekleştiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun inşallah hem tesislerimiz hem festivalimiz bereketli olsun inşallah. İncir Buharkent için bir değerdir. Yaşam biçimimizdir. Biz ona bağlı yaparız. Her şeyimizi incirden sonra ve önce diye ayarlarız her şeyimizi. Ayrıca Nesilden nesile incir yetiştiriciliği ile oluşan bilgi ve tecrübe de köklü bir tarımsal kültür haline gelmiştir Buharkent’te dünyanın en kaliteli inciri Aydın’da yetişiyor. Taze incir konusunda da tek buharkent’te dir. Buharkent dünyaya açılan kapısıdır incirde.”
Buharkent’i Yükselen Kent Markası kazandırdı
Daha sonra söz alan AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, “Buharkent Belediye Başkanımız 2014 yılından bugüne yaptıklarını anlattı. Belki 10 yıllara sığacak hizmeti kısa zamanda yapıp Buharkent’in çehresini değiştirdi. Buharkent’e yükselen kent markasını kazandırdı. Ben bu vesile ile Buharkent Belediye Başkanımız Mehmet Erol’a ve onunla birlikte Buharkent’e hizmet etmek için gayret eden tüm teşkilatlarımıza teşekkür ederiz. Az önce izlediğimiz eserlerimiz için verdiğimiz mücadeleyi hepimizi biliyoruz. Çok mücadele ettik. Buharkent’i küllerinden yeniden inşa etti başkanım.”
İncir Üretiminde Dünya'da Aydın Lider konumdadır
son olarak konuşma yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, Dünya'da İncir üretimin yüzde 80'i Aydın'da gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi. "Buharkent ilçemizin simgesi haline gelen incir’in kültürel ve ekonomik değerini yaşatmak ve yaşamak üzere 18. Kültür ve sanat şenliği taze incir festivali ile ilçemizin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak 3 yatırımı da açılışı nedeniyşe bir araya geldik. Bu anlamlı günde bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Aydın bereketli toprakları, çalışkan insanları ve tarımsal üretimdeki önceliği ile ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. Bu öncülüğü en güçlü şekilde ortaya koyduğumuz zamanlar ise incir üretimidir. BM gıda ve tarım örgütünün 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de 356 bin ton ile Türkiye 1. Sırada yer almıştır. Yine 2024 yılında ülkemizde 374 bin ton incir üretimi gerçeklemiş bunun 210 bin tonu ise sadece Aydın’dan elde edilmiştir.”
Yapılan konuşmalardan sonra incir üreticilerine ödülleri takdim edilirken, Cumhuriyet Meydanında yapımı tamamlanan Katlı otopark ve Pazar yeri, Kızıldere Pazar yerinin açılışı gerçekleştirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: